Overweeg je om een werknemer op staande voet te ontslaan? Neem dan zo snel mogelijk contact op voor advies en begeleiding. Het is namelijk zaak dat je snel tot actie overgaat. Wacht je één dag te lang, dan kan het zomaar eens te laat zijn. Laat je daarom zo snel mogelijk adviseren of ontslag op staande voet op z’n plaats is.
Wanneer is er genoeg aan de hand voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet? Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een werknemer diefstal pleegt, zich schuldig maakt aan verduistering, stiekem werkt voor de concurrent, fraudeert of onder werktijd alcohol/drugs gebruikt. Kortom: wanneer de werknemer zich schuldig maakt aan een heel ernstig feit. Maar wat jij als werkgever ernstig vindt, ziet een rechter soms anders. Een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat kan objectief beoordelen of er genoeg aanleiding is voor onmiddellijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet niet alleen sprake zijn van een dringende reden en onverwijld gegeven ontslag, de reden moet ook onverwijld (dus direct!) schriftelijk zijn vastgelegd. Het ontslag op staande voet wordt op grond van deze schriftelijke bevestiging ‘gefixeerd’. De werkgever moet de redenen die in deze brief staan kunnen bewijzen. De werkgever mag daarna geen extra redenen meer bij het ontslag op staande voet betrekken. Daar is het dan te laat voor. Onderschat het belang van een zorgvuldig opgestelde ontslagbrief niet.
Het Nederlandse arbeidsrecht kenmerkt zich door een wirwar aan regels. Als arbeidsrechtadvocaat kennen we alle ins en outs van de wet én kijken we verder. Wij geloven dat er altijd wel een weg is, ook als de juridische regels geen oplossing lijken te bieden.
Maxime zet zich echt in voor de zaak, denkt mee, weet voor- en nadelen goed op een rijtje te zetten en is een echte professional. Ik ben heel blij dat zij op mijn pad is gekomen!
– Michelle
Soms gaan werkgevers vrij gemakkelijk over tot ontslag op staande voet. Als ze door krijgen dat ze misschien iets te voortvarend te werk zijn gegaan, denken werkgevers: “Dan draai ik het ontslag toch terug?” Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Dit kan namelijk alleen als de werknemer dat ook wil. Meestal is dat niet zo, en is de werknemer uit op financiële vergoedingen. Laat je dan ook altijd op voorhand goed adviseren.