Ontslag op staande voet: WW aanvragen of wachten?

×
Ga terug naar het overzicht

Je wordt geconfronteerd met ontslag op staande voet. Help, wat nu?! Van de ene op de andere dag sta je op straat. Je goede naam is ernstig aangetast en je hebt geen inkomen meer. Je vraagt je af of je wel WW kunt aanvragen. Misschien dreigt je werkgever bovendien met aangifte bij de politie en het verhalen van schade op jou in privé.

Als zoiets je overkomt staat je leven behoorlijk op z’n kop. Heb je plotseling geen baan en geen salaris meer, dan kan dat leiden tot gevoelens van boosheid, stress en onzekerheid. Gelukkig kan er vaak nog veel aan gedaan worden. Linksom of rechtsom is er een oplossing, mits je op tijd de juiste stappen zet. Maar waar moet je beginnen? Wat moet je doen? En moet je meteen WW aanvragen of kun je beter even wachten?

Schakel een advocaat in

In veel ontslagzaken vloeit er geen bloed uit als de werknemer geen advocaat inschakelt. Krijg je een vaststellingsovereenkomst aangeboden die WW-proof is, dan kan een advocaat er weliswaar vaak meer geld uit halen, maar de situatie wordt doorgaans niet erger als de werknemer die kans aan zich voorbij laat gaan.

Dat is anders bij ontslag op staande voet. Als je daar niet adequaat mee omgaat, kan dat langdurig behoorlijke (financiële) problemen opleveren. De allerbelangrijkste stap die je écht eerst moet zetten is dan ook het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat. Hoe eerder je dit doet, hoe beter.

Laatst stond ik een werknemer bij die mij direct had ingeschakeld. Zijn collega, die ook op staande voet ontslagen was, liet het bij een brief die door het Juridisch Loket geschreven was. Toen de werkgever daar niet op in ging, liet hij het erbij zitten. Zonde. Want mijn cliënt en ik vonden snel een oplossing. Het ontslag op staande voet ging van tafel, zijn naam werd gezuiverd, hij kreeg een passende financiële vergoeding en kon WW aanvragen.

Waarom het beter werkt als je een advocaat naar voren schuift? Werkgevers moeten begrijpen dat het menens is. Als jij een brief laat sturen door een advocaat, zien ze dat een stuk sneller in.

Onderteken niets

Heb jij een voorstel gekregen en moet je dezelfde dag nog akkoord gaan? Laat je niet onder druk zetten en onderteken niets. Geef aan dat je tijd nodig hebt om met een advocaat te schakelen. Je kunt je positie behoorlijk verslechteren als je toch iets ondertekent wat je werkgever heeft opgesteld. Bang dat je een goede deal aan je voorbij laat gaan? Als je werkgever zoveel druk uitoefent is dit vaak een teken dat hij geen sterke positie heeft. Hij heeft meestal óf niet zoveel bewijs, óf doet een heel slecht aanbod. Grote kans dat hij probeert je in de val te lokken door je angst in te boezemen. Trap er niet in. Laat je eerst adviseren.

Beschikbaar voor werk

Stuur – terwijl je op zoek bent naar een goede advocaat of wacht op het kennismakingsgesprek – een korte e-mail aan je werkgever. Laat weten dat je het niet eens bent met het ontslag. Geef ook aan dat je beschikbaar bent om te komen werken. Dat ben je misschien niet echt meer (het vertrouwen zal wel behoorlijk zijn gekelderd), maar juridisch is het toch verstandig om dit zo te communiceren. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen stuur je dit bericht ook per aangetekende post aan je werkgever toe.

Zet alle feiten op een rij

Maak voor jezelf een dossier met alle relevante feiten. Schrijf daarin van A tot Z op wat er gebeurd is. Verzamel ook zoveel mogelijk bewijzen voor jouw standpunten. Als je dit dossier direct tijdens of na het eerste kennismakingsgesprek aan je advocaat kunt aanleveren, scheelt dit jouw advocaat veel tijd en dus geld.

Wacht na ontslag op staande voet met het aanvragen van WW

Bij ontslag op staande voet heeft WW aanvragen in principe geen zin. Een WW-uitkering zal in 99 van de 100 gevallen worden afgewezen. Meestal kun je beter even wachten tot een oplossing is bereikt. Als je WW aanvraagt vóórdat je een advocaat inschakelt, compliceert dit de boel. Het probleem is namelijk dat het UWV dan al van het ontslag op staande voet weet als jij opnieuw WW gaat aanvragen. Zelfs als we uiteindelijk een oplossing met je werkgever vinden en het ontslag op staande voet van tafel krijgen, kan het UWV je (hernieuwde) WW-aanvraag dwarsbomen. Ga dus niet halsoverkop een WW-uitkering aanvragen. Dit kan juist averechts werken. Wacht totdat je hierover advies van een gespecialiseerde advocaat hebt gehad.

Blijf kalm

Mocht je contact hebben met je werkgever blijf dan netjes, beleefd en kalm. Dit vergroot de kans om met je werkgever een redelijke oplossing te bereiken. Dat is altijd prettiger dan dat je dit via de rechter moet afdwingen. Van binnen ben je misschien laaiend, maar probeer je emoties in bedwang te houden. De kans dat je snel van deze kwestie af bent, wordt daardoor vergroot. En dat is wat je waarschijnlijk het liefste wilt.

Handel voortvarend

Ben je het niet eens met het ontslag op staande voet, dan gaat jouw advocaat in eerste instantie proberen tot een oplossing met jouw werkgever te komen. In het gros van de gevallen lukt dit. Meestal betekent zo’n oplossing dat het ontslag op staande voet van tafel gaat en je alsnog met wederzijds goedvinden – en dus met behoud van WW-rechten – uit dienst treedt. Lukt dit niet, dan is het zaak dat binnen twee maanden na het ontslag op staande voet een procedure bij de kantonrechter is gestart. Wacht dus niet en kom direct in actie.

Ga terug naar het overzicht